Aug 28, 2014

Kastuneen elektroniikan pelastaminen

Syksy saa, ulkona sataa kaatamalla vähän väliä. El Dude ei hirvittävän paljoa välitä miten kännykkäänsä retuuttaa. Onhan hän tarkka tavaroistaan, mutta tämä sähkön ja veden yhteys ei ole vielä ihan kristallinkirkas. Tai ei ollut ennen maanantaita.

Kaveri tulee kotiin kiukusta sihisten. Laite kuulemma taas on ihan "separi" eikä sillä voi tehdä mitään. "Täytyy saada uusi". Noh, tämän joukkueen elektroniikkahuoltovastaavana lupasin hieman tutkia, joska siinä olisi jotain ohjelmallista häikkää. Siinä se laite sitten kädessäni oli ihan "separi". Todellakin!



Vanhan kunnon akku irti -resetointi. Ja mitäs löydänkään takakannen alta? Vettä. Siellä oli osa päivän rankkasateesta nätisti pisaroina. Kaikkialla. Kuivausoperaation aloitin töpöttämällä suurimmat pisarat pois keittiöpaperilla. Sen jälkeen sain twitteristä loistavan vinkin jatkotoimenpiteelle. Ja nyt kuulolla!

Rainbow silikageeli kissanhiekkakristalleja kaupasta. Kaada kissanhiekkaa muovipussiin, niin että kostea kännykkä peittyy kokonaan. Sulje pussi ja odota 1-2 vuorokautta. Toimii! Mutta miksi se toimii? Tuo Silika geeli on samaa tavaraa jota joskus nökee pienissä pussukoissa vaikkapa uuden käsilaukun pohjalla kaupassa. Se imee ympäriltään kosteuden itseensä ja pitää laukun kuivana. Näitä valmiita pikkupusseja voi tietääkseni ostaa, mutta tuo kissanhiekka on siis aivan eri hintaluokassa. Paljon halvempaa.

Kännykkä lähti siis rokkamaan. Kaivoin vielä USB-liittimen sisältä pienen bitumipalan ulos, joka oli tarttunut tekonurmen pinnasta,
ja johan lähti latautumaankin hiukan eri tavalla kuin ennen.

Vuoden Faija on taas kunkku


Edit 29.8.: Jotkut vannovat riisin nimeen. Väittävät sen toimivan vähintään yhtä hyvin, vaikka Inarin erämailla. Kunhan on muistanut pakata riisiä survaivölkittiin. Vuoden Faija sanoo, että riisin huonoja puolia on kolme:
  1. Siitä hioutuu hienoa "riisipölyä", joka ei tee hyvää laitteelle.
  2. Sen uusiokäyttö on kyseenalaista. Kissanhiekasta kosteus haihtuu ja on jälleen käyttökelpoista.
  3. Se ei ole lainkaan yhtä siistiä ja pellepelotonta kuin silikageeli.
 Niin! 

No comments:

Post a Comment