Nov 16, 2013

Viinihifistelijäfaijan arkea

Mun tekee mieli punaviiniä. Taas.

Lyhyt ratkaisu: Pullo kaapista, korkki auki ja kurkusta alas.

Pitkä ratkaisu: Tajua, että tunnin kuluttua tekee mieli. Valitse hyvä pullo säilytykseen tarkoitetusta viinikaapista, jossa tasainen 13°C:n lämpötila*, tärinätön kompressori ja UV-suojattu lasiovi takaavat parhaimman säilytysympäristön viineille. Ota pullo pöydälle lämpiämään. Avaa pullo noin puolen tunnin kuluttua ottamaan hieman happea. Odota toiset 30 minuuttia kunnes punaviinin lämpötila on nauttimiseen sopivat 16-18°C. Ota pullo ja lasi mukaasi ja istahda sohvalle. Kaada viiniä lasiin. Haistele. Katsele väriä. Huljuta. Seuraa kyyneleitä lasin reunassa. Ota pieni määrä viiniä suuhun. Maistele. Pyörittele sitä suussa kielen kaikilla makureseptoreilla. Ime huulten välistä hieman ilmaa. Huomaa kuinka viini suussa avautuu entisestään. Nielaise. Analysoi maku.

Viimeinen dilemma tässä vielä on se, ettei pulloa viitsi avata, ellei oo kaveria jonka kanssa juoda. Yksin ei ihan joka ilta haluais koko pulloa tempaista. Ja siis avattua viinipulloahan *ei* laiteta jääkaappiin. Joojoo, on vakuumipumput sun muut. Ei ne silti maistu huomenna enää samalta kuin tänään.

Eräs kylpyhuoneremppaa meille myynyt kaveri kerran tokaisi, kun näki portaiden alla viinikaapin: Harrastatsä vai dokaatsä vaan? Niin, mä tarviin dokausviinejä himaan. Pakissa. NYT! Eli istun taas kuivin suin...

* Tiedän, vähän liikaa valkoviineille, mutta on kompromissi kun käytössä on vain yksi kaappi. Lisäksi meillä punaviinit ovat ne kalliimmat ja niitä on aina enemmän. Alkon sivuilla on tietoa viinien säilyvyydestä ja varastoinnista

No comments:

Post a Comment